Cviklu môžete pripraviť na tisíc spôsobov, stačí sa inšpirovať a zapojiť trochu fantázie. Existuje nespočetne veľa receptov z cvikly. Pripraviť z nej môžete chutnú nátierku, polievku, šalát, rizoto, cesto na palacinky aj smoothie. Pod jej šupkou sa ukrýva šťavnatá dužina obsahujúca množstvo minerálov a vitamínov. Ak sa chcete zdravo stravovať, určite po nej siahnite. Má minimum kalórií a neobsahuje žiadne tuky. Pochutiť si na nej môžete na raňajky, obed, aj večeru. Pozrite si Lidl leták a nakúpte šetky potrebné suroviny na zdravé cviklové recepty.
Smoothie z cvikly
Smoothie na raňajky si dokážete rýchlo pripraviť pred odchodom do práce. Ingredencie si môžete dopredu nakrájať a ráno ich len hodíte do mixéra. Ak by ste cviklu radi nahradili inou surovinou, pozrite si ďalšie rýchle smoothie recepty.
Začnite deň zdravo s cviklovým smoothie.
Suroviny
- 1 predvarená cvikla
- ½ hrnčeka malín
- 1 banán
- 1 hrnček mlieka
- Pomletý ľan alebo ovsené vločky
Postup
- Všetky ingrediencie: cviklu, maliny a banán hodíme do mixéra. Pridáme hrnček mlieka a všetko rozmixujeme.
- V prípade, že doma nemáte maliny, môžete s cviklou zmiešať aj jahody, čučoriedky alebo lesné plody.
- Podľa potreby môžeme smoothie dochutiť medom.
Rizoto z cvikly
Cvikla patrí medzi ingredencie, z ktorých pripravíte rýchle recepty. Jedlá z varenej cvikly sú chutné a výživné. Doprajte si preto zdravý obed.
Lahodné rizito z cvikly je dochutené bielym vínom.
Suroviny
- 200 g arborio ryža
- 400 g cvikla
- 150 ml biele víno
- 600 ml zeleninový vývar
- 1ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnak
- Parmezán
- Maslo
- Soľ
- Olivový olej
Postup
- Cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a mierne opražíme. Ďalej pridáme prelisovaný cesnak. Ak je cibuľa do zlatista opečená, pridáme ryžu, nasucho ju opražíme a zalejeme vínom.
- Všetko spolu pomiešame a keď víno vsiakne, zalejeme ryžu vývarom. Necháme povariť 2-3 minúty a za stáleho miešania postup opakujeme, pričom striedame zalievanie vínom a vývarom.
- Rizoto varíme približne 15-20 min. Keď je vláčne, pridáme nastrúhanú cviklu, maslo, parmezán alebo syr feta.
- Rizoto môžeme dochutiť alebo vyzdobiť vlašskými orechmi.
Šalát z cvikly
Rozmýšľate nad chutným obedom alebo ľahkou večerou? Tento šalát príjemne prekvapí svojou jemnou chuťou. Pripravte si recept z varenej cvikly.
K šalátu z cvikly sa vynikajúco hodí syr feta.
Suroviny
- 1-2 cvikly
- Baby špenát
- Feta syr
- Cherry rajčiny
- Koriander
- Orechy
Postup
- Cviklu krátko povaríme, ošúpeme a nakrájame na jemné plátky.
- Zmiešame lístky baby špenátu (alebo iného šalátu podľa chuti), plátky cvikly, rozmrvený syr feta, na polovicu nakrájané cherry rajčiny a orechy.
- Pridajme nakrájaný koriander a zalejme pripravenou zálievkou (med, olivový olej, dijonská horčica, pomaranč).
- Zľahka všetko zamiešame a podávame.
Palacinky z cvikly
Už ste niekedy vyskúšali slané palacinky z cvikly plnené bryndzou? Ak ešte nie, mali by ste si prípravu tohto jedla naplánovať na najbližší víkend. Čo poviete?
Vyskúšajte palacinky na slano. Kombinácia cvikle a bryndze je vynikajúca.
Suroviny
- 3-4 ks červená repa
- 350 ml mlieko
- 2 ks vajcia
- 100 g hladká/špaldová múka
- 130 g bryndza
- 200 g kyslá smotana
- Jarná cibuľka na dochutenie
Bryndzová plnka
Postup
- Cviklu uvaríme do mäkka, ošúpeme a rozmixujeme.
- Postupne pridávame mlieko, vajcia a múku.
- Cesto necháme chvíľu odstáť a zatiaľ si môžeme pripraviť bryndzovú plnku. V miske rozmiešame bryndzu s kyslou smotanou, pokiaľ nám nevznikne jemný krém. Ochutiť ju môžeme nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a podľa potreby dochutiť soľou alebo čiernym korením.
- Keď je cesto trochu usadené, začneme piecť palacinky, ktoré následne naplníme bryndzovou plnkou.