Už ste vyskúšali týchto 5 sladkých aj slaných receptov s jablkami?

Na sladko, na slano, v koláči či k mäsu alebo priamo zo stromu! Jablká sú tým najlepším lokálnym ovocím, ktoré môžete vášmu zdraviu dopriať. Obsahujú veľké množstvo vitamínov a sú dobré na trávenie. Nasledujúce recepty vás naučia jesť jablká pravidelne. Vyskúšajte jablkový koláč či šalát!

Hrnčekový jablkový koláč

Hľadáte naozaj rýchly recept na jablkový koláč? Tak čítajte ďalej! K tomuto receptu nebudete potrebovať ani odmerku ani kuchynskú váhu. Suroviny si "navážite" od oka, len s pomocou hrnčeka.

hrnčekový jablkový koláč

Odložte odmerku, na tento jednoduchý jablkový koláč si vystačíte len s dvojdecovým hrnčekom.

Suroviny

  • 4 - 5 ks veľkých jabĺk (asi 700 g)
  • 2½ hrnčeka špaldovej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky škorice
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva
  • džem
  • čokoláda
  • ovocie

Postup

  1. Jablká si umyjeme, očistíme a nastrúhame nahrubo.
  2. V miske si vymiešame všetky suroviny: múku, cukor, mlieko, olej, vajcia, škoricu, kakao, sódu bikarbónu aj prášok do pečiva. Pridáme jabĺčka a vymiešame.
  3. Vyberieme si väčší plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.
  4. Hrnčekový koláčik pečieme pri teplote 180°C približne 30 minút. Ak na koláč použijeme menší plech, koláčik bude vyšší. V takom prípade ho pečieme dlhšie pri nižšej teplote 170 °C, aby sa prepiekol.
  5. Po upečení koláč potrieme ľubovoľným džemom a polejeme rozpustenou čokoládou.
  6. Pred podávaním ho môžeme ešte ozdobiť šľahačkou alebo čerstvým ovocím.

Zelerovo - jablkový šalát

Jemný, rýchly a osviežujúci - taký je zelerovo - jablkový šalát! Toto jedlo sa skvele hodí na desiatu či olovrant alebo ako rýchla a diétna večera a je rovnako chutné ako špeciality zo zbierky receptov kuchyňa Lidl.

Zelerovo-jablkový koláč

Osviežte sa týmto šťavnatým zeleninovo - ovocným šalátom.

Suroviny

  • 4 kusy mrkvy
  • 1 zeler
  • 1 jablko
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička horčice
  • soľ, korenie
  • 1 polievková lyžica vlašských orechov

Postup

  1. Zeleninu umyjeme, očistíme a postrúhame najemno.
  2. K zelenine pridáme kyslú smotanu alebo tatarskú omáčku a horčicu.
  3. Zeleninu osolíme a okoreníme a všetko dobre premiešame.
  4. Na záver pridáme posekané vlašské orechy a šalát je hotový.
  5. Tanier môžeme vystlať listami hlávkového šalátu.

Jablkové pité ako od babičky

Recept na chutné jablkové pité by nemal chýbať v žiadnej rodine. Ak ste nezdedil recept od mamy či babičky, práve ste ho objavili a určite ho budete chcieť piecť pravidelne.

Čokoládové muffiny

Využite sezónne akciové ceny jabĺk v Lidl leták a upečte si chutné pité.

Suroviny

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 dcl mlieka
  • štipku soli
  • ½ prášku do pečiva
  • jablká (asi 12 stredne veľkých)
  • škoricu

Postup

  1. Zmiešame všetky suroviny okrem jabĺk a škorice a vypracujeme z nich cesto, ktoré dáme stuhnúť do chladničky.
  2. Nahrubo nastrúhame jablká a pridáme k nim škoricu. Ak nie sú dosť sladké, pridáme cukor alebo med.
  3. Cesto rozdelíme na 2 časti a každú z nich vyvaľkáme na veľkosť plechu.
  4. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme prvú časť cesta a navrstvíme naň jablká.
  5. Druhú časť cesta prenesieme na vrch jabĺk, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry na 180 °C. Pečieme do zlatista.

Kurací wrap s jablkom

Jablko nemusíte konzumovať len na sladko, pokojne ho zmiešajte so zeleninou či mäsom. Jedlu to dodá celkom novú chuť. Napríklad z kuracieho wrapu vytvoríte svieže a šťavnaté jedlo.

Wrap s jablkom

Pridajte do kuracieho wrapu jablko a získajte celkom novú kombináciu chutí.

Suroviny

  • 1 paradajka
  • 1 ugrilovné kuracie prsia
  • 1/4 hlávky ľadového šalátu
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1/4 citrónu
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 jablko
  • soľ
  • 2 veľké tortillové placky

Postup

  1. Paradajku a jablká nakrájame na plátky, mäso a šalát na pásiky.
  2. Smotanu zmiešame s citrónovou kôrou, soľou a citrónovou šťavou.
  3. Polovicu každej tortillovej placky potrieme smotanou a obložíme nakrájanými surovinami.
  4. Tortillu balíme tak, že z bočných strán placku prekladáme smerom do stredu cez suroviny.
  5. Každú placku pevne zmotáme, pričom začneme od spodu hore.

Chrumkavá kačka na jablkách

S jeseňou nastupujú aj kačacie a husacie hody, ktoré sú veľkou pochúťkou. Ak tento rok budete chcieť kačku pripraviť trošku netradične, stavte na recept s jablkovým základom. Jablká mäsu dodajú sladkastú chuť a skvele sa hodia ku kapuste.

Kačka na jablkách

Vyskúšajte tento rok upiecť kačku na jablkách.

Suroviny

  • 1 celá kačka
  • pekáč
  • 5 zelených jabĺk
  • 30 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 50 ml bieleho vína
  • soľ
  • korenie
  • mletá rasca

Postup

  1. Kačku naplníme nakrajanými jablkami a pečieme pri 200 °C v špeciálnom tescoma pekáči.
  2. Kačku následne osolíme, posypeme drvenou rascou a podlejeme vodou. Prikryjeme ju alobalom a počas pečenia polievame výpekom.
  3. Zatiaľ si ošúpeme jablká a zbavíme ich jadierok. Pocukrujeme ich, podlejeme vínom a dusíme v extra hrnci.
  4. Keď zmäknú, pridáme ich do pekáča ku kačke a dopekáme asi 10 minút.

Viete, prečo jesť jablká?

Vedeli ste, že každé jablko obsahuje až 85 % vody? Tým dokonale zasýti a zároveň aj uhasí smäd. Jablko je však zdravé aj pre iné dôvody. Obsahuje totiž viac než 30 zdraviu prospešných minerálov ako napríklad vápnik, fosfor, železo či horčík. Zaradenie jablka do jedálnička je dobré pre stavbu kostí, tráviaci trakt a pomáha zdravej črevnej mikroflóre.

★ Chcete výhodne nakupovať potraviny? ★

Vyberte si váš obľúbený obchod, zaregistrujte sa a nakupujte cez cashback Tipli.sk. Môžete si byť istý, že z každého nákupu získate peniaze späť.