Ste milovníkom mäsa alebo radšej holdujete rybám a zelenine? Máme pre vás rýchle recepty z mäsa, rýb aj zeleniny, ktoré si pripravíte aj v deň grilovačky. Na mäso sa vynikajúco hodí marináda na grilovanie s čili a medom, na fit recepty z cukety kombinácia bazalky, mäty a medu. Grilovaným rybám zas dodá nezameniteľnú chuť marináda s čili a citróna.
Výbava na grilovanie
Za umením grilovania stojí nielen vynikajúci kuchár, kuchárka a správne ingrediencie, ale aj pracovné náradie. Vyberte si preto ten správny záhradný gril a pripravujte tie najlepšie špeciality. Je na vás, aký si vyberiete, či gril na drevené uhlie, murovaný záhradný gril alebo plynový gril. Pred grilovaním nezabudnite rozpáliť gril na správnu teplotu. Mala by mať okolo 200 °C. Široký výber grilov má v ponuke napríklad Obi. Prelistujte si Obi leták a vyberte si svoj gril.
Obchody, kde kúpite výbavu na grilovanie
- Tescoma - Nájdete tu širokú paletu výrobkov do kuchyne: hrnce, panvice, príbory, plechy, misky a taktiež malé party grily.
- Hornbach - Okrem stavebného materiálu, Hornbach ponúka aj záhradný nábytok a všetko, čo potrebujete k dobrej grilovačke.
- Alza.sk - Je najväčší eshop na Slovensku, v ktorom nájdete všetko od elektroniky, športové potreby, až p záhradné grily a uhlíky.
Recepty z mäsa
K letnej grilovačke neoddelitelne patrí grilované mäsko či burgre. Dajte si záležať, aby ste použili naozaj kvalitné mäso. Široký výber kúpite napríklad v obchode Lidl. Pozrite si Lidl leták a nakupujte dobré mäso za super ceny.
Grilované krídelká s medom a čili
Vyskúšajte grilované krídelká s medom a čili.
Suroviny
- 12 kuracích krídelok
Marináda na kuracie mäso
- 1 ČL sušená cibuľa
- 2 ČL mletá červená paprika
- 1ČL sušené čili
- 2 ČL soľ 1 + ČL čierne korenie
- 2 PL olivový olej + med
Postup
- Pripravíme si marinádu na kuracie mäso.
- V miske si vymiešame olivový olej s medom a postupne pridávame jednotlivé korenia: sušenú cibuľu, čierne korenie, mletú červenú papriku, sušené čili a soľ.
- Kuracie krídelká umyjeme a osušíme.
- Položíme ich na alobal a potrieme ich pripravenou marinádou na mäso.
- Kuracie krídelká grilujeme približne 8 minút z jednej aj druhej strany.
- Ako prílohu môžete podávať hlávkový šalát s rajčinami.
Grilovaný hamburger
Hamburger najlepšie chutí, ak je vlastnoručne pripravený.
Suroviny
- 500 g mleté hovädzie mäso
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Postup
- Pomleté mäso si rozdelíme na 4 časti a vytvarujeme z neho 1,5 cm hrubé kolieska. Pridáme soľ a čierne korenie.
- Keď je gril dostatočne rozohriaty, mriežky grilu potrieme olejom so silikónovým štetcom, aby sa nám hamburgery neprilepili.
- Grilujeme 3 minúty z každej strany. Tri minúty necháme mäso odpočívať na drevenom podklade.
Recepty z ryby
Grilovaný homár s koriandrom
Homár pripravený na grile má hneď inú chuť.
Suroviny
- 1 ks homár
- 1 strúčik cesnak
- Olivový olej, citrón
- Čierne korenie, mleté čili
- Koriander, jarná cibuľka
Postup
- Homára umyjeme, osušíme a prepolíme ho.
- Potrieme ho olivovým olejom, roztlačeným cesnakom, čiernym korením, sušeným čili a šťavou z citróna.
- Homára grilujeme 8 minút a v polovici grilovania ho trochu pofŕkame olejom.
- Podľa chuti ho môžeme servírovať s nadrobno nasekaným koriandrom a jarnou cibuľkou.
Grilovaný pstruh
Vyskúšajte pripraviť pstruh s limetkou a rozmarínom.
Suroviny
- 1 ks veľký pstruh
- 4 strúčiky cesnak
- 1 vetvička rozmarín
- 2 PL olivový olej
- 1 ks limetka
- Soľ, mleté čierne korenie
Postup
- Pstruha si očistíme a osušíme.
- Cesnak roztlačíme a potrieme ním dutinu ryby. Pridáme trocha soli, čierneho korenia, olivového oleja a celý rozmarín.
- Na kožu pstruha poukladáme limetku, ktorú sme si predtým nakrájali na plátky.
- Pstruha položíme na gril tak, aby limetky boli dole.
- Grilujeme 5 až 6 minút, kým koža nezhnedne a rovnaký počet minút grilujeme aj z druhej strany.
- Ugrilovaný pstruh servírujeme aj s rozmarínom.
Recepty zo zeleniny
Grilovaná špargľa
Grilovaná špargľa najlepšie chutí s podomácky pripravenou majonézou.
Suroviny
- 1 kg zelená špargľa
- 200 g šunka Serrano
- 1PL olivový olej
- 1 PL rastlinný olej
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup
- Zeleným špargliam zrežeme drevnaté konce a ošúpeme ich. Obalíme ich šunkou Serrano a pokvapkáme olejom.
- Grilujeme 8 až 10 minút.
- Podávať môžeme s majonézou alebo vlastnoručne vyrobeným dressingom.
- Domáca majonéza: Žĺtok vymiešame s horčinou a po kvapkách primiešavame olej, neskôr tenkým prúdom. Primiešame na jemno nastrúhaný pomaranč a šťavu z pomaranča. Na záver ochutíme soľou, čiernym a kajenským korením.
Grilovaná cuketa s bazalkou, mätou a medom
Grilovanie zeleniny je zábava. Grilovaná cuketa bude chutiť aj deťom.
Suroviny
- 4 veľké cukety
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL medu
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Šťava z limetky
- 10 lístkov čerstvej bazalky
- 10 lístkov mäty
Postup
- Cukety umyjeme, nakrájame na plánky a osolíme ich.
- Postupne ich prikladáme na grilovaciu mriežku.
- Pripravíme si zálievku na cuketu. Do šťavy z limetky pridávame pomaly olej, primiešame med, ochutíme soľou a čiernym korením.
- Keď sú cukety ugrilované vložíme ich do misky s pripravenou zálievkou a dochutíme nasekanou bazalkou a mätou.
- Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, máme pre vás pripravené ďalšie chutné cuketa recepty.
Hľadáte inšpiráciu na ďalšie chutné recepty? Okrem prípravy jednoduchých a zdravých jedál z cvikly alebo cukety, sa dočítate aj praktické tipy a triky do kuchyne.
★ Ušetríte pri nákupe s Tipli ★
Ak zháňate gril na vašu terasu alebo záhradný nábytok, vyberte si z množstva ponúkaného tovaru a nakupujte v 220 obchodoch, kde ušetríte až 25 % z ceny produktov. Z každého nákupu vďaka Tipli.sk získate peniaze späť.