Chutné jedlo, ktoré pohladí žalúdok aj oči nemusí byť ťažké na žalúdok. Zelenina je zdravá, ľahká, ale zasýti. Chutné ľahké šaláty navyše pripravíte z pár ingrediencií expresne rýchlo. Šaláty vám nepokazia figúru. Pripravte si s nami 5 jednoduchých šalátových receptov.
Na jeseň sa ládujeme pečenou kačicou, v zime teplými hustými polievkami. Jari a letu kraľujú šaláty. Zelenina je mimoriadne variabilná. Dá sa pripraviť na milión spôsobov. Výhodou je, že je ľahká na strávenie, nízkokalorická, ale zasýti. Uvedomujú si to aj fast food reštaurácie ako napríklad KFC, a preto ju zaraďujú do ponuky. To isté platí aj o ovocí. Oceníte to najmä počas horúcich dní. Pozrite sa s nami na tipy na chutné letné šaláty a jedzte ľahko.
★TIP: Na Tipli vám ponúkame vždy aktuálny letáky. Sledujte pravidelne Lidl leták alebo Kaufland leták a nakupujte potraviny za super ceny.
Recepty na letné šaláty
Veľa ľudí považuje šalát len za prílohu. Nemusí to tak však byť vždy. Existuje nespočetné množstvo receptov, v ktorých je zelenina doplnená chutným mäskom, syrmi či orieškami. Práve tieto igrediencie zmenia prílohu na hlavné jedlo. Pripravte si doma rýchle recepty s ktorými premeníte obyčajnú zeleninu na plnohodnotný chod. Doprajte si zdravé jedlo.
Caesar šalát
Najpopulárnejší Caesar šalát chutí každému.
Ingrediencie na 1 porciu
- 1/2 hlávky rímskeho šalátu
- 100g kuracích pŕs
- soľ
- čierne korenie
- kúsok bagety na krutóny
- hoblinky parmezánu na dozdobenie a do zálievky
- 1 žĺtok
- 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
- 2 plátky ančovičiek lebo sardeliek
- 1/2 lyžičky worchestrovej omáčky
- 1 lyžička dijónskej horčice
- 50 ml olivového oleja
Postup
- Šalát umyte, natrhajte na menšie kúsky a vložte do misy. V druhej miske zmiešajte ručným šľahačom dokopy žĺtok, 40 ml olivového oleja, citrónovú šťavu, dijónsku horčicu, worchesterovú omáčku, ančovičky a lyžičku hobliniek parmezánu. Vytvorte dresing hustejšej konzistencie.
- Na panvicu dajte olej a osmažte mäso. Osoľte ho a okoreňte čiernym korením podľa chuti. Ľahké grilované mäso skvele šalát doplní.
- Kúsok bagety nakrájajte na malé kocky a osmažte ich na panvici po mäse dozlatova.
- Šalát zmiešajte so zálievkou, na vrch položte kúsky mäsa a posypte krutónmi a hoblinkami parmezánu
TIP: Šalát môžete doplniť o opečenú slaninku alebo pancettu. Výborným doplnkom je aj natvrdo uvarené rozpolené vajíčko.
Šalát Caprese
Rýchly 3-zložkový taliansky šalát Caprese.
Ingrediencie na 1 porciu
- 1 ks mozzarelly
- 1 ks mäsitej paradajky
- soľ
- čierne korenie
- 1 lyžička olivového oleja
- lístky bazalky
Postup
- Mozzarellu nakrájajte na tenké plátky. Na rovnako tenké plátky nakrájajte aj umytú paradajku.
- Umyte a natrhajte lístky čerstvej bazalky.
- Na tanier nastriedačku poukladajte nakrájané plátky mozzarelly a paradajky.
- Posypte vrch taniera bazalkou, osoľte, okoreňte čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom.
TIP: Caprese môžete doplniť o balsamico a čerstvú bazalku nahradiť bazalkovým pestom.
Šalát s kozím syrom
Zdravý šalát s kozím syrom a cviklou.
Ingrediencie na 1 porciu
- 100 g uvarenej cvikly
- 100 g rukoly
- 100 g kozieho syra
- hrsť nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 lžička citrónovej šťavy
- 1 kávová lyžička dijónskej horčice
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Do hrnca so studenou vodou sa vloží cvikla a uvarí sa do mäkka.
- Uvarenú a vychladnutú cviklu ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Umyte rukolu a nechajte ju dôkladne odkvapkať, aby na nej nezostala prebytočná voda.
- Kozí syr nakrájajte na kocky alebo potrhajte rukami.
- V miske zmiešajte olej, dijónsku horčicu, citrónovú šťavu. Zálievku dosoľte a dokoreňte podľa chuti.
- Do väčšej misy vložte cviklu, rukolu, zalejte ich zálievkou a dôkladne premiešajte. Posypte šalát kozím syrom a vlašskými orechmi.
TIP: Pre sladšiu chuť môžete použiť pečenú cviklu.
Šalát Waldorf
Slávny šalát hotela Waldorf Astoria je skvelý na večeru k vínu.
Ingrediencie na 1 porciu
- 2 lyžice majonézy
- 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie
- 1 lyžička olivového oleja
- 1/2 jablka
- hrsť hrozna
- hrsť stopkového zeleru
- hrsť vlašských orechov
- 1 miska ľadového šalátu
- 100 g gorgonzoly alebo nivy
Postup
- Vo väčšej mise zmiešajte majonézu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.
- Zeler a jabĺčko nakrájajte na drobné kúsky, ktoré sa ale dajú napichovať vidličkou. Ľadový šalát natrhajte rukami.
- Gorgonzulu či nivu rozmrvte na menšie kúsky rukami.
- Na suchej panvici opražte rozpolené jadrá vlašských orechov.
- Do väčšej misy so zálievkou pridajte nakrájané jablká, zeler, natrhaný šalát a dôkladne ingrediencie premiešajte.
- Vrch šalátu posypte opraženými orieškami a kúskami syra
TIP: Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom.
Ovocný šalát
Ovocný šalát je super voľbou najmä na raňajky.
Ingrediencie na 1 porciu
- 1 ks banánu
- 1/2 jablka
- hrsť jahôd
- 1 ks kiwi
- 1 ks menšej broskyne
- hrsť mandlí
- hrsť hrozna
- 1 lyžica medu
- 1/5 bieleho gréckeho jogurtu
Postup
- Jahody, jablko, hrozno a broskyňu dôkladne umyte.
- Kiwi a banán zbavte šupy.
- Umyté a očistené ovocie nakrájajte na menšie kocky.
- Mandle podrvte v sáčku klepáčom na mäso na menšie kúsky.
- Najkrájané ovocie vložte do misy, pridajte grécky jogurt a med a premiešajte.
- Vrch šalátu posypte mandľami.
TIP: Ovocie môžete meniť, pridávať či uberať podľa chuti.