Špenát obsahuje množstvo zdravých látok a jeho spotreba na trhu neuveriteľne vzrástla. Táto mrlíkovitá rastlina pochádza z Ázie, ale dnes už sa pestuje po celom svete. Medzi najväčších pestovateľov patrí Taliansko, Španielsko a Nemecko. Listový špenát obsahuje až 90 % vody, takže sa hodí do diétnych ľahkých jedál. Priaznivo prispieva na fungovanie gastrointestinálneho traktu, nervovú aj svalovú aktivitu.
Listový špenát obsahuje aj bielkoviny. Tiež má v sebe veľké množstvo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík a železo), ktoré sú dôležité pre svalový rast a vývoj kostí.
Tip: Obzvlášť ženy by mali dbať na pravidelné doplňovanie železa do organizmu. A to najmä zvýšeným príjmom minerálov v strave alebo dávkovaním vitamínu či šumivých tablet. Vyskúšajte šumivé tablety z lekárne Benu.sk s vitamínom C.
Špenátové recepty
Špenátové hniezdo s vajíčkom
Jedinečné raňajky vykúzlite s týmto netradičným receptom. Dodá vám energiu do nového dňa!
Ingrediencie
- maslo
- listový baby špenát
- hrášok
- červená cibuľka
- vajíčko
- čierne korenie, soľ, bazalka, mäta
Príprava
- Na panvičke rozohrejte maslo a pridajte cibuľku a celé balenie špenátu.
- Až listový špenát zmenší objem môžete pridať hrášok a doprostred vajíčko.
- Podľa chuti pridajte korenie a až sa vajíčko urobí, môžete podávať.
Tip: Máte radi palacinky? A už ste ich mali naslano? Ak nie, nebojte sa vyskúšať ani túto kombináciu. Pozrite sa, ako pripraviť najlepšie recepty na palacinky, z ktorých schudnete. Nielenže chutnajú výborne, ale sú dobré aj pre vaše zdravie a postavu. Nemusíte sa báť, že zhrešíte sladkou palacinkou, pretože týchto palaciniek môžete zjesť koľko budete chcieť.
Špenátový recept s avokádom
Krémové cestoviny so špenátovo-avokádovou omáčkou. Budú sa vám zbiehať sliny.
Ingrediencie
- fettuccine
- baby špenát
- avokádo
- citrónová šťava
- 1/2 hrnčeka pekanových orieškov
- 1/4 hrnčeka bazalky
- čierne korenie, soľ, cesnak
Príprava
- Cestoviny pripravte podľa návodu, ale nevylejte vodu pri scedení.
- Ostatné suroviny rozmixujte dohladka a podľa konzistencie prilievajte vodu z cestovín.
- Dochuťte a ihneď podávajte.
Tip: Nenechávajte avokádovú omáčku do druhého dňa, pretože postupne začne hnednúť. Viete ako rozoznať zrelé avokádo? V obchode vyberajte len mäkké avokádo, ktoré má na šupke malé hnedé fliačky. Pokiaľ je plod ešte príliš tvrdý, nechajte ho pár dní dozriež napríklad v mise so zrelými banánmi. Nenechajte si ujsť najlepšie recepty z avokáda a pridajte toto ovocie do svojho jedálnička.
Burritos a listový špenát
Ľahká desiata, ktorú si môžete vziať aj na cestu.
Ingrediencie
- 2 paradajky
- nasekaný listový špenát
- vajce
- olivový olej
- 4 pšeničné tortilly
- balkánsky syr
- šampiňóny
Príprava
- Na olivovom oleji opečieme šampiňóny a rozmiešajte vajíčko.
- Stlmte plameň a pridajte paradajky a baby špenát.
- Podľa chuti pridajte balkánsky syr a zmes zabaľte do tortilly, ktorú si môžete vopred ľahko opiecť na panvičke.
Recepty sú jednoduché, zdravé a nezaberú vám príliš mnoho času na prípravu. Vyskúšajte ich a vaša váha pôjde dole takmer sama! Aby vám to šlo v kuchyni ako masle, vyskúšajte tipy na rýchle recepty.
Ušetrite s Tipli na cashbacku
Nakupujte s Tipli a časť peňazí sa vám vráti späť! Zaregistrujte sa zdarma na Tipli a ušetrite jedným kliknutím.
Nakupujte len čerstvé potraviny. Vychutnajte si chrumkavé pečivo, čerstvú zeleninu a ovocie, mäso alebo poctivé mliečne výrobky. Uvarte si to čo vám chutí z tých najlepších surovín!