Pre všetkých milovníkov zdravého životného štýlu prinášame fit recepty, ktoré vám schváli aj váš fitness guru. Pripravili sme chutné fitness recepty, ktoré vám uľahčia rozhodovanie čo na obed a dodajú vám potrebnú energiu na celý deň
Základom fitness stravovania sú kvalitné potraviny s dostatkom všetkých živín, teda bielkovín, zdravých tukov a kvalitných sacharidov. Zdravé recepty si pripravíte doma ľahko, ak zaradíte do jedálnička hlavne zeleninu, olivový olej, avokádo, semienka rôznych druhov a orechy. To sú základné potraviny, ktoré by ste mali jesť každý deň, ideálne ak si chcete dať rýchly obed.
Asi vám nemusíme pripomínať, že by ste sa mali vyhýbať alkoholu a piť veľa vody. Ovocie jedzte s mierou, hlavne v prvej polovici dňa, aby ste mali dostatok energie. Vyvarujte sa polotovarom a fast foodom a radšej si pripravte rýchle recepty doma a vyvarujete sa tak nezdravej dávke cukru.
Quinoová kaša s mandľovým mliekom
Raňajková kaša s quinoou vám naštartuje deň.
Suroviny
- 50g quinoa
- 250ml mandľové mlieko
- 1 lyžica arašidové maslo
- 1 lyžička škorice
- hrsť ovocia (maliny,jahody)
Postup
- Quinou si orestujeme nasucho zhruba asi tak 2 minúty. Pridáme mlieko a celú zmes privedieme k varu.
- Stlmíme plameň a varíme asi 20 minút, až kým quinoa nezmäkne. Do uvarenej kaše pridáme škoricu, arašidové maslo a premiešame. Na koniec pridáme ovocie.
Hráškový krém s mätou a fetou
Nezabúdajte na polievky pri obede.
Suroviny
- 300g hrášok
- 700ml zeleninový vývar
- 1 ks šalotka
- 1ks strúčik cesnaku
- lístky mäty
- olivový olej
- 50 ml kokosové mlieko
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- V hrnci si opražíme šalotku na olivovom oleji. Pridáme hrášok, popučený cesnak a premiešame. Osolíme a okoreníme.
- Prilejeme vývar a premiešame. Vložíme lístky mäty a varíme kým nezmäkne hrášok.
- Keď je hrášok mäkký, pridáme kokosový olej a ponorným mixérom polievku rozmixujeme dohladka.
- Pri servírovaní pridáme do misky pár lístkov mäty a trošku hrášku.
Cestoviny s pórom a šunkou
Cestoviny máte hotové veľmi rýchlo.
Suroviny
- 120g celozrnné cestoviny
- 100g kuracia šunka
- 1 ks pór
- olivový olej
- 1 ks mozzarela
- bylinky (bazalka,koriander)
- soľ
Postup
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
- Medzitým si pokrájame pór a šunku na malé plátky a opečieme na panvici.
- Ak sú cestoviny uvarené, scedíme ich, pridáme šunku s pórom, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme bylinky podľa chuti.
- Servírujeme s natrhanou mozzarelou.
Kuskus so zeleninou a semienkami
Zeleninu si môžete obmeniť, podľa toho, čo máte doma.
Suroviny
- 1/2 šálky kuskusu
- kel
- cuketa
- olivový olej
- žlté cherry paradajky
- reďkvičky
- tekvicové semienka
- soľ
Postup
- Kuskus nasypeme do misky a zalejeme vriacou vodou, trošku nad okraj. Prikryjeme tanierom a počkáme asi 3-5 minút.
- Cuketu ošúpeme a pokrájame na malé kúsky spoločne s paradajkami a reďkvičkami. Kel natrháme na malé kúsky a všetko spolu premiešame.
- Hotový kuskus pridáme a zamiešame spoločne aj so semienkami, pridáme pár kvapiek olivového oleja a osolíme.
TIP: Ak máte radi cuketu, vyskúšajte recepty z cukety, ktoré sú chutné a ľahké.
Brokolica s lososom a kešu
Ryby a orechy by ste mali jesť ideálne 2-3 krát za týždeň.
Suroviny
- 1/2 ks brokolica
- 250g losos
- 2 lyžice kešu orechy
- olivový olej
- kari pasta
- sójová omáčka
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- Brokolicu uvaríme na páre, až kým nezmäkne.
- Sójovú omáčku, kari pastu a korenie rozmiešame, pridáme pár kvapiek olivového oleja a potrieme lososa.
- Na panvičke si opečieme lososa a kešu orechy. Ak je losos hotový, pokrájame ho na tenké plátky a pridáme k brokolici. Podľa chuti okoreníme a môžeme podávať.
Správna životospráva je prvým krokom, ale nezabúdajte aj na pravidelný pohyb, ktorý vám pomôže cítiť sa skvele.
Obchody, kde nakúpite výhodne fit produkty
Nakupujte s Tipli a získajte isté percento z nákupu späť! Zaregistrujte sa zdarma a šetrite už pri prvom kliknutí.
- FIT PLUS - ponúka kvalitnú stravu a potravinové doplnky pre zdravie i štíhlu líniu.
- Protein.sk - vyberte si zdravé a bezlepkové potraviny.
- Biocare - má bohatú ponuku bio produktov.