Tekvica je mimoriadne bohatá na betakarotén – provitamín vitamínu A, ktorý chráni pred rakovinou a voľnými radikálmi. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, pektín, nenasýtené kyseliny. Práve preto je významná pre naše zdravie. Podporuje imunitu, znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, bojuje proti infekciám akéhokoľvek druhu, zmierňuje zápaly tráviaceho systému a čriev, chráni srdce a pomáha obličkám správne regulovať vodu.
Inšpirujte sa rychlými receptmi z tekvice, ktoré zvládne každý a nezaberú veľa času.
Tekvicová polievka s chilli
Tekvicová polievka je výborná, sýta a jednoduchá na prípravu.
Suroviny
- 1 ks tekvica hokkaido
- 1 ks cibuľa
- 4 PL olivový olej
- 1 PL maslo
- 2 dl zeleninový vývar
- smotana
- soľ
- chilli
- čierne korenie
- tekvicový olej
Postup
- Vo väčšom hrnci rozpálime olej a maslo, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a 2-3 minúty restujeme.
- Pridáme umytú, na menšie kúsky pokrájanú tekvicu Hokkaido, 5 minút restujeme, potom zalejeme horúcim vývarom tak, aby vývar bol cca 2 cm nad tekvicou, osolíme, okoreníme, pridáme štipku chilli a varíme, kým nie je tekvica mäkká.
- Následne rozmixujeme, vrátime na oheň, pridáme smotanu na zjemnenie, prevaríme a podávame ozdobené tekvicovým olejom - môžeme pridať nasucho pražené tekvicové jadierka.
Tekvicové rizoto s kokosovým mliekom
Tekvicové rizoto si zamilujete hneď čo ho ochutnáte.
Suroviny
- 1 ks tekvica hokkaido
- 300 g ryže Arborio
- 1 zeleninový vývar
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 malé cibuľky
- olivový olej
- 2PL masla
- 100 ml kokosového mlieka
- parmezán
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Tekvicu si pokrájame na malé kúsky. Troška osolíme. Na rozpálenom oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a po chvíľke pridáme kúsky tekvice hokkaido. Pražíme asi 5 minút.
- Pridáme ryžu a postupne pridávame vývar a neustále miešame. Začneme asi s 1dcl a postupne zalievame. Priebežne ochutnávajte, či už ryža nie je mäkká.
- Ak je ryža mäkká, pridajte kokosové mlieko, maslo a premiešajte. Podľa chuti dochutíte soľou a čiernym mletým korením. Na konci podávajte s postrúhaným parmezánom.
Pečená tekvica hokkaido
Tekvica hokkaido chutí najlepšie pečená.
Suroviny
- 1ks tekvice hokkaido
- soľ
- čierne mleté korenie
- pažítka
- cesnakový olej
Postup
- Tekvicu aj so šupkou umyte, osušte, rozpoľte ju a zbavte dužiny. Pokrájajte Hokkaido na plátky, každý osoľte a okoreňte, nechajte odstáť asi 10 minúť.
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte 10 – 15 minút. Tekvicu pokapte cesnakovým olejom a nechajte dopiecť. Upečené plátky posypte pažítkou.
Sladká verzia pečenej tekvice hokkaido: Pri sladkej úprave môžeme tekvicu posypať pred pečením sekanými orechmi. Cesnakový olej vymeňte za kokosový olej a namiesto korenia potrite kúsky tekvice medom alebo polejte javorovým sirupom.
Nakupujte BIO produkty s Tipli
Nakupujte s Tipli a časť peňazí sa vám vráti späť! Zaregistrujte sa zdarma na Tipli a ušetrite jedným kliknutím.
Ak uprednostňujete kvalitu pred kvantitou, nakupujte kvalitné BIO produkty.